İLÇEMİZİN CEFAKÂR BELEDİYECİLERİ
Değerli Okuyucularım, Sizlere bu hafta çok özel bir yazı hazırladım. Bildiğiniz gibi Tarih biz insanlara en büyük ışıktır. Olaylar tarihin akışı içersinde yaşanır. Tarihçiler ise bizlere yıllar önce yaşanmış olayları öğrenmemizi sağlarlar. Şu anda İlçemiz de hizmet vermekte olan Belediyemizin 3. Binasıdır. İlk Belediye binamız, Kaymakam Haydar Bey tarafından 1890 yılında yaptırılan ve 1956 yılına kadar hizmet veren çok güzel bir binadır. İkinci Belediye binamız ise 1957 yılında hizmete giren eski garaj önünde ve Bursa caddesinde yaklaşık olarak 5-5 yıl İlçemize hizmet veren güzel ikinci bir binadır.
Değerli Okuyucularım, Sizlere bu hafta çok özel bir yazı hazırladım. Bildiğiniz gibi Tarih biz insanlara en büyük ışıktır. Olaylar tarihin akışı içersinde yaşanır. Tarihçiler ise bizlere yıllar önce yaşanmış olayları öğrenmemizi sağlarlar. Şu anda İlçemiz de hizmet vermekte olan Belediyemizin 3. Binasıdır. İlk Belediye binamız, Kaymakam Haydar Bey tarafından 1890 yılında yaptırılan ve 1956 yılına kadar hizmet veren çok güzel bir binadır. İkinci Belediye binamız ise 1957 yılında hizmete giren eski garaj önünde ve Bursa caddesinde yaklaşık olarak 5-5 yıl İlçemize hizmet veren güzel ikinci bir binadır. Bu bina ilk hizmete açıldığında çok değişik bir konumdadır. Alt kısmında çok fazla işyeri yoktur. Ancak en önemli işyeri, Ahmet Çokan tarafından işletilen, Belediye binasının sağ tarafında bulunan sabahçı kahvehanesidir. Zamanla gelir getirmesi düşüncesiyle birçok tadilat yapılmıştır. İkinci Belediye binamız, Ana giriş kapısından sonra, sekiz on basamak çıkılınca sağ ve sol taraftan çıkılan iki merdiven ile salona girilmektedir.
Sağ taraftaki merdivenden çıktığınızda ilk oda Varidat (Gelir İşleri onun yanında Muhasebe, daha sonra Zabıta ve Hizmetlilerin odası, onun bitişiğinde ise Zabıta Amirinin odası bulunmaktadır. Zabıta Amirinin odasının bitişiğinde çok geniş Nikâh salonu aynı zaman da Meclis Odası bulunmaktadır Caddeye bakan ilk oda Başkanın, bitişiğinde ise Kalem (Başkâtiplik) daha sonra ise Balkon, hemen yanında Fen İşleri memurlar odası bitişiğinde ise Fen İşleri Müdürü odası, daha sonra ise Belediye Tabipliği, içerden geçmeli iki oda, yanında ise Ses yayın odası bulunmaktadır.
Sol taraftaki merdivenden çıkıldığında, geniÅŸ bir salon, burası hem Elektrik hem de su iÅŸleri salonudur. Burada da küçük bir oda ara duvar kaldırılarak salona dâhil edilmiÅŸtir. Belediye binasının tam ortasında garaja bakan, girinti ÅŸeklindeki yer ise hem lavabo hem tuvaletlerdir. İkinci bina da ilk defa Ses yayın cihazı kurulmuÅŸ ve her türlü ilan (duyuru) bu ÅŸekilde elektronik ortamda yapılmıştır. Benim bildiÄŸim ilk tellal İbrahim Efendi, onun kalfası ise Sefahattin Gömeçtir. Ancak Selahattin Gömeç’in sesi kesinlikle mikrofonik olmayıp, kelimeleri tam anlaşılmayacak ÅŸekilde okuduÄŸundan, Belediye BaÅŸkanı Ahmet Saygın tarafından beÄŸenilmemektedir. Biz genç memurlar, Selahattin Gömeç’in bulunmayışı ve rızası ile ilanları (duyuruları) yapardık. Bilhassa ben, Belediye BaÅŸkanı Ahmet Saygın tarafından özel görevlendirilirdim.
1959 Yılı Mart ayında, Bursa Milletvekili ve Çalışma Bakanı Haluk Åžaman’ın İlçemizi ziyaret edeceÄŸi anonsunu, özel olarak ben yapmış ve Belediye BaÅŸkanı Ahmet Saygın, bu anonsu Balkondan dinlemiÅŸtir. DeÄŸerli okurlarım, 1957 yılından itibaren yaklaşık olarak 55 Yıl hizmet veren, ikinci Belediye Binamızda görev yapan memurlardan bir kısmı l.ci binadan, ikinci binaya intikal edenlerdir. DiÄŸerleri ise ikinci bina da ilk defa görev alanlardır. Rafet AyvalıoÄŸlu, Muslihittin Saygı, Mehmet Çeki, Vahit Paspal, Nuri Tayfur, Rafet Örengül, Hafız Yusuf Paksoy, Sabri Efendi, Fikri Karaibik, Ali DaÄŸlı, Hüseyin Eryürekli, Yahya Varkan, Nuri Burmalı, Ali Yörü, Hasara Süren, Süleyman Özgünay, Faik Özengül, Mustafa Uzgur, Mevlüt Pulatlı, Åžerif Gürses. Belediye BaÅŸkanları: Ahmet Saygın, Mahmut ÇolakoÄŸlu, Sabri Tüler, İsmail Sezer, YaÅŸar Yenipazar, Sadettin Sarcan, İsmail Gürtunca, İsmail Özkan, Güzin Hanım, Perihan Oksal, Hasan Efendi, Nihat Güvenç, Fuat HanyaloÄŸlu, Hüseyin Küçüktüzün, Naci Marangoz, Lütfü Kurum, Rahmi DoÄŸru, Basri Özbatmaz, H. İbrahim Fidan, Dr. Muzaffer AÅŸkın, A.Selahattin Sökmen, Enbiya Üner, Kazım Bozkurt, Sabri Birgül, Åžakir Sayan, Vedat BilmiÅŸ, Kenan Aldemir, Basri Özbatmaz, CoÅŸkun Gürtunca, Hulki KantarcıoÄŸlu, Tevfik Duman, İlhan Dik, Mustafa Yurdasiper, Mehmet Girgin, Mehmet İnkaya, Mustafa Uyrum, Rahmi Erçetin, Mustafa Efendi, Süleyman Palaz, Muammer Usta, Haydar Usta, Mehmet Kolay, oÄŸlu Mehmet Kolay, Recep Acar, Mehmet Efendi, Ahmet Efendi, Ali Rıza Adıgüzel, Mustafa GülyaÄŸcı, Kaya Ali Efendi, Selahattin Manav, Hüseyin Erbatur, İsmail Malseven, Selahattin Gömeç, Mehmet DoÄŸan, Remzi Atay, Osman Duman, Murat Bülte, Turan Tükel, Fevzi Kesendere, Abdullah Demirkes, Mustafa Efendi, İsmail Efendi. Bu güzel insanların hepsi de ne yazık ki vefat etmiÅŸler. Kubbe de hoÅŸ sedalar bırakmışlardır. Halen saÄŸ olup ta, yaÅŸamlarına devam eden Belediye çalışanlarına saÄŸlıklı uzun ömürler dilerim. Yazamadığım aklıma gelmeyenler kaldıysa geride kalanlarından özür diler, saygılar sunarım. Yıllar önce, Belediye da görev alan İlçeli gençlerin, ilk rahleyi tedrisata baÅŸladıkları yerdir Belediye, daha sonra birçokları, diÄŸer devlet kuruluÅŸlarına naklen geçmiÅŸlerdir. Unutmamamız gereken husus, İnsanları yaÅŸarken de vefat ettiklerinde de, her zaman saygı ve sevgi ile anmak, vefa duygusu ve insanlık görevidir. Herkese tasasız, güzel günler diler, sevgilerimi sunarım.
NOT: Yukarıda yazılı notlar, 1950-1980 yıllarını kapsamaktadır.
Son Yorumlar